W kwietniu 2018 roku dla uczniów Społecznego Liceum Ogólnokształcącego zorganizowano wycieczką dydaktyczną do zakładu mleczarskiego w Raciążu, należącego do grupy POLMLEK.  Specjalizuje się on w produkcji mleka w proszku, twarogów, jogurtów oraz mleka UHT z obniżoną zawartością laktozy. Szesnastego kwietnia przedsiębiorstwo odwiedzili licealiści z klasy drugiej, a 26 kwietnia z klasy pierwszej. Towarzyszyli im opiekunowie: pan Łukasz Palmowski, pan Damian Szcześniewski i pan Marcin Ciarkowski.

Przed wejściem na hale produkcyjne licealiści musieli spełnić wszystkie niezbędne wymogi wynikające z przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, założyć ochraniacze na obuwie, ubrania ochronne, czepki, maseczki oraz zdezynfekować ręce. Następnie goście rozpoczęli zwiedzanie przedsiębiorstwa, obserwowali proces produkcji mleka i jego przetworów poznając specyfikę pracy przy zautomatyzowanych liniach technologicznych.

 

Pan kierownik szczegółowo opowiedział uczestnikom wycieczki na czym polega praca w tego typu zakładzie, na jakich stanowiskach zatrudniani są pracownicy i co należy do ich obowiązków zawodowych. Przyznał jednocześnie, że obsługa maszyn i urządzeń wymaga odpowiednich umiejętności i wiąże się z dużą odpowiedzialnością. Uczniowie dowiedzieli się, że POLMLEK jest jednym z największych zakładów na terenie Raciąża i okolic, który prężnie się rozwija oferując mieszkańcom miasta i pobliskich miejscowości nowe miejsca pracy.

Miłą niespodzianką było spotkanie w zakładzie mleczarskim jednego z ubiegłorocznych absolwentów Społecznego Liceum Ogólnokształcącego STO w Raciążu, który po ukończeniu szkoły rozpoczął tam pracę. Jest to najlepszy dowód na owocną współpracę Zespołu Szkół w Raciążu z zakładami pracy funkcjonującymi w lokalnym środowisku, dzięki której absolwenci szkół średnich i policealnych wiedzą, gdzie można składać dokumenty aplikacyjne i łatwiej jest im znaleźć zatrudnienie.

W trakcie wycieczki edukacyjnej, której organizatorem był nauczyciel podstaw przedsiębiorczości, pan Łukasz Palmowski licealiści mogli zadawać pytania dotyczące interesujących ich kwestii, dzięki czemu pogłębili swoją wiedzę z dziedziny mleczarstwa.

Uczennica klasy drugiej, Agata Zglinicka tak wspomina swój pobyt w POLMLEKU:

Podczas wycieczki do POLMLEKU dowiedzieliśmy się jak wygląda zakład „od a do z” i jak się tam pracuje. Z zewnątrz wydaje się on małym obiektem. Po wejściu do środka uświadomiłam sobie, że jest to w istocie bardzo duże przedsiębiorstwo. Zachwyciło mnie jego wyposażenie, byłam pod ogromnym wrażeniem znajdujących się tam maszyn i urządzeń. Wkraczając na teren zakładu musieliśmy dostosować się do zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Pan który opowiadał nam o obiekcie i jego funkcjonowaniu oprowadził nas po wszystkich halach szczegółowo omawiając, jakie działania są w nich przeprowadzane. Zaskoczył mnie dobowy przerób. Wydaje mi się on bardzo duży, jak na taki zakład. Moim zdaniem to tylko potwierdza, że POLMLEK funkcjonuje, jak należy, a zatrudniani w nim pracownicy wzorowo wykonują swoją pracę. Mogliśmy zerknąć „jednym okiem” jak wygląda pakowanie serków w pojemniczki, a później w kartony, jak wygląda linia na której pakowane jest mleko, a także jak przebiega proszkowanie mleka. Wycieczka bardzo mi się podobała.